Průměrná roční teplota vzduchu v Česku v roce 2023 dle výstupů projektu PERUN činila 9,7 °C, což je o 1,4 °C víc než průměr v letech 1991 až 2020.

Kromě dvou měsíců byla teplota vždy vyšší než průměrná teplota v letech 1991 až 2020. Úhrn srážek byl naopak průměrný. Teplota se zvýšila, ale srážky zůstaly stejné, což znamená větší sucho. Podle současných predikcí to vypadá, že Česko bude v budoucnosti trápit hlavně nedostatek vody. Úhrny srážek zřejmě mírně porostou, zvýší se ale také průměrné teploty, a vody tak bude celkově ubývat. Vyšší teploty totiž znamenají vyšší odpar. Dále se s největší pravděpodobností rozšíří do více oblastí riziko požárů. Zhoršení situace záleží zejména na tom, jak se nám podaří společně omezit emise skleníkových plynů. Od roku 1990 do roku 2019 narostly antropogenní emise skleníkových plynů o 50 %. Záleží také na tom, jak se na tyto změny připravíme úpravou našich domovů, měst a krajiny.
Nová zpráva Mezivládního panelu pro změnu klimatu (IPCC) by měla být podkladem pro aktualizaci adaptační strategie České republiky. Pokud se jí však nezačneme řídit, mohou se naplnit pesimistické scénáře, což ve svém životě pocítí už naše děti.